(untitled) (Experimental biology, 2017)
Интродукция и введение в культуру новых, более урожайных форм и видов кормовых растений в настоящее время является весьма актуальной проблемой. Особенно это важно для Казахстана, где промышленное животноводство является одним из ведущих секторов экономики где, наряду с решением других задач, ведутся интенсивные поиски новых кормовых культур, отличающихся высокой урожайностью и высоким содержанием углеводов в корме. В этом отношении интерес представляют тропические злаки, обладающие рядом хозяйственно-ценных признаков: высокой урожайностью, отзывчивостью на удобрение и орошение, многоукосностью, многолетним циклом вегетации, засухо- и жароустойчивостью, устойчивостью к выпасу. Жемшөптік дақылдардың жаңа формалары мен түрлерін өсіру жəне интродукциялауды бүгінгі күннің аса өзекті мəселелерінің қатарына жатқызуға болады. Бұл Қазақстан үшін өте маңызды болып саналады, себебі республикада өнеркəсіптік мал шаруашылығы экономиканың жетекші секторларының бірі болып табылады, осы тұрғыда, басқа да міндеттерді шешумен қатар, жоғары өнімділігімен жəне құрамында көмірсуларының молдығымен ерекшеленетін мал азықтық дақылдардың жаңа түрлерін іздеу қарқынды деңгейде жүргізілуде. Бұл салада шаруашылық-бағалы белгілері бар тропикалық дəнді дақылдар қызығушылық тудырады: өнімділігі жоғары, тыңайтқыштар мен суғару жылдам əсер етеді, бірнеше рет орып алуға болады, вегетациялық циклі бірнеше жылға дейін созылады, құрғақшылық пен ыстыққа мал жайылуына төзімді. Ұрықтанбаған Brachiaria түйінінің асептикалық жағдайдағы өсуі мен дамуына əсер етуші факторларды табу зерттеу жұмыстарының мақсаты болып табылады. Зерттеулердің нəтижесінде ұрықтанбаған Brachiaria түйінінің регенерация процестері бастапқы өсімдіктің генотипіне, қоректік ортаның минералдық жəне гормоналдық құрамына байланысты болатындығы анықталды.