(untitled) (Experimental biology, 2015)
Проведен анализ активности неспецифических эстераз и глутатион-S-трансферазы в гомогенатах целого тела, лимфе и жировом теле у личинок азиатской саранчи Locusta migratoria L. при развитии грибной инфекций Metarhizium anisopliae (Metsch.) Sorokin. Установлено, что воздействие летальной дозы гриба (ЛК80) сопровождается стимуляцией детоксицирующих ферментов в гомогенате целого тела личинок L. migratoria на третьи сутки после заражения. Показано, что происходит увеличение активности неспецифических эстераз и глутатион-S-трансферазы в лимфе и в жировом теле зараженных насекомых на 3 сутки развития инфекции. К шестым суткам микоза в «острый» период инфекционного процесса у насекомых наблюдается снижение активности ферментов до контрольных значений. Активация компонентов детоксицирующей системы на начальном этапе развития острой грибной инфекции может свидетельствовать об участии детоксицирующих ферментов в защитных реакциях насекомых, направленных против грибной инфекции. Metarhizium anisopliae (Metsch.) Sorokin саңырауқұлағы инфекциясының дамуы барысында Locusta migratoria L. азиялық шегірткесінің дернәсілдерінің бүтін денесінің гомогенатында, лимфасында және майлы денелеріндегі өзіндік емес эстераза мен глутатион-S-трансферазаның белсенділігіне талдау жасалды. Саңырауқұлақтың леталды мөлшері (ЛК80) L. migratoria дернәсілдерінің бүтін денелерінің гомогенатында залалдаудан кейінгі 3 тәулікте детоксикация ферменттерінің белсенділігі жоғарылады. Залалдаудан кейінгі 3 тәулікте лимфа мен майлы денелерде де өзіндік емес эстераза мен глутатион-S-трансферазаның белсенділігінің артатыны байқалды. Микоз дамуының 6 тәулігінде, яғни инфекцияның қарқынды дамуы кезінде бунақденелілерде ферменттер белсенділігінің бақылау көрсеткішіне дейін төмендейтіні байқалды. Саңырауқұлақ инфекциясының бастапқы дамуындағы детоксикация жүйесі компоненттерінің белсенділігі олардың бунақденелілердің саңырауқұлақ инфекцияларына қарсы бағытталған қорғаныс реакцияларына қатысатындығын дәлелдеуі мүмкін.