(untitled) (Experimental biology, 2015)
Трансформация – көне латын тілінен аударғанда «transformatіo» – «айналу» деген мағынаны білдіреді. Яғни генетикада – оқшауланған дезоксирибонуклеин қышқылының көмегімен генетикалық ақпаратты қандай да бір клеткаға ендіру процесі). Трансформация нәтижесінде генетикалық ақпарат трансформацияланған клеткада және сол клеткадан тараған ұрпақ клеткаларда жаңа белгілер пайда болады. Трансформация құбылысын 1928 жылы ағылшын ғалымы Ф. Гриффит ашқан болатын. Agrobacterium tumefaciens – өсімдіктер әлемінде паразитті түрде өмір сүретін бактерия. Ол қосжарнақты өсімдіктердің 60% және кейбір дара жарнақты өсімдіктерде тәж тәрізді галл ісігін тудыру арқылы өсімдіктерді зақымдайды. С помощью метода агротрансформации былы ко-трансформированы каллусы риса сорта Баканасский с солевым taNHX1 геном и селективным Hpt геном. Были получены солеустойчивые трансгенные растения. Полученные солеустойчивые трансформанты были проверены ПЦР-анализом с использованием прямого праймера Actin-1 promоtor (forward primer) и обратного праймера f NosTr (reverse primer).