(untitled) (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты по введению в культуру изолированных пыльников и микроспор рапса с использованием сортов и гибридов первого поколения. Приводятся данные цитологического анализа мужского гаметогенеза, оптимизации стерилизации цветочных бутонов, питательной среды культивирования пыльников, индукции морфогенеза, регенерации и удвоения числа хромосом гаплоидных регенерантов. Оптимальной питательной средой для индукции эмбриогенных каллусов является среда Гамборга В5 (сахароза 90г/л, 66 мг/л хелата железа, 2,4Д - 0,5 мг/л, НУК – 0,25 мг/л). Наилучший результат по индукции эмбриогенных каллусов был получен у сортов Vale 310, SariGol, Hyola 504 Hyola 308. Проведена предварительная полевая оценка по фенологическим признакам, а также признакам урожайности, и содержанию масла полученных удвоенных гаплоидов рапса. Мақалада бірінші ұрпақ сорттары мен гибридтерін қолдана отырып рапс өсімдігінің оқшауланған тозаңдықтар мен микроспораларына енгізу бойынша нәтижелері көрсетілген. Цитологиялық талдауды, аталық гаметогенезді, гүлшанақтардың зарарсыздандыруын, қоректік ортаны, тозаңдықтарды өсіруін, морфогенез индукциясын, регенерацияны және гаплоидты регенеранттардың хромсомалар сандарының екі еселенуін ооңтайландыру туралы мәліметтер келтірілген. Эмбриогенді каллустар индукциясы үшін оңтайлы қоректік орта болып Гамборг В5 (сахароза 90 г/л, 66 мг/л темір хелаты, 2,4Д – 0,5 мг/л, НСҚ – 0,25 мг/л) ортасы табылады. Эмбриогенді каллустар индукциясы бойынша ең жақсы нәтиже Vale 310, SariGol, Hyola 504 Hyola 308 сорттарынан алынды. Фенологиялық белгілер, сондай-ақ алынған екі еселенген рапс гаплоидтарының өнімділік және май мөлшері бойынша алдын ала бағалау жүргізілді.