(untitled) (Experimental biology, 2015)
Соотношение полов является важным показателем межвидовых и внутривидовых отношений нематод и адаптивных стратегий популяции паразитов. В большинстве исследованных гемипопуляций Ascaridia galli доля самцов приближается к 1/3 (30-38%), вне зависимости от количества аскаридий и присутствия других гельминтов. Малое число самцов регистрировалось в гемипопуляциях со старыми самками, что связано с ранним отмиранием самцов.При паразитировании около 200 и более экз. аскаридий доля самцов не всегда была высокой, а в некоторых гемипопуляциях даже снижалась. При высоких уровнях зараженности оптимизация энергетической нагрузки на организм хозяина осуществляется за счет уменьшения размеров как самцов, так и самок, а не за счет повышения доли менее энергоемких самцов. Сохранение значительной доли самок – это наиболее оптимальная популяционная стратегия, при которой достигается выигрыш как в плодовитости, так и в разнообразии. При увеличении доли самцов выше 45-50% плодовитость гемипопуляций значительно снизится, а выигрыша в полиморфизме уже не произойдет. Жыныстардың арақатынасы нематодалардың түр аралық және түр ішіндегі қатынастары мен паразиттер популяциясының бейімделу стратегиясының маңызды көрсеткіші болып табылады. Зерттеуге алынған A.galli гемипопуляциясының көпшілігінде аскаридийлердің санынан және басқа гельминттердің болуынан тәуелсіз аталықтардың үлесі 1/3-ке тең (30-38%). Аталықтарының санының аз болуы жасы үлкен аналықтары бар гемипопуляцияларда тіркелген, себебі бұл жағдай аталықтарының ерте жойылуымен байланысты болады.Аскаридийлердің саны 200 және одан да көп болған паразиттік тіршілік ету кезінде аталықтарының санының үлесі жоғары болған емес, ал кейбір гемипопуляцияларда тіпті төмендеген. Зарарланудың жоғары деңгейікезінде иесінің ағзасына түсетін энергетикалық жүктелімді оптимизациялау энергияны көп қажет етпейтін аталықтарының сандық үлесін жоғарылату арқылы емес, аналық пен аталықтарының дене мөлшерін кішірейту арқылы жүзеге асырылады. Аналықтардың аса жоғары сандық үлесін сақтап қалу – аса оптимальды популяциялық стратегия, бұл кезде ұрпақ беру мен алуан түрлілік жағынан қолайлы жағдай болады.Аталықтарының сандық үлесі 45-50% жоғарыласа гемипопуляцияның көп ұрпақ беру қабілеті айтарлықтай төмендейді, ал полиморфизмде қолайлы жағдай болмайды.