(untitled) (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты по изучению продуктивности и пигментного состава биомассы коллекционных штаммов цианобактерии Spirulina platensis CALU 532 и Spirulina platensis ZBK. Установлено, что штамм S.рlatensis CALU 532 превышает штамм S. platensis ZBK по удельной скорости роста клеток и по выходу сухой биомассы. Количество сухой биомассы цианобактерии S. platensis CALU 532 на 6-е сутки составила – 4,1 г/л, а для S.platensis ZBK этот показатель равен 2,3 г/л. Изучение содержания пигментов в сухой биомассе исследуемых цианобактерий показало, что в биомассе S. platensis ZBK содержится 0,58 мг/г каротиноидов и 0,33 мг/г β-каротина, тогда как для культуры S. platensis CALU 532 эти цифры составляют 0,77 мг/г и 0,45 мг/г, соответственно. Установлено, что содержание фикобилипротеинов также превышает в биомассе коллекционного штамма S. platensis CALU 532, по сравнению с S. platensis ZBK. Так, содержание фикоцианина в биомассе культуры S. platensis CALU 532 выше на 5,3% и аллофикоцианина на 4,4%. Мақалада мұражайлық цианобактерия Spirulina platensis CALU 532 және Spirulina platensis ZBK штаммдарының өнімділігі мен биомасса құрамындағы пигменттерді зерттеу нәтижелері қарастырылған. Клеткалардың өсу жылдамдығы мен құрғақ биомасса жинақтауына қарай S. platensis CALU 532 және S. platensis ZBK штаммдарында ерекшеліктер байқалды. 6 тәуліктен соң S. рlatensis CALU 532 құрамында 4,1 г/л биомасса жиналса, ал S. platensis ZBK штаммында бұл көрсеткіш 2,3 г/л-ге тең болды. Құрғақ биомассадағы пигменттерді анықтау барысында S. platensis ZBK штаммында 0,33 және 0,58 мг/г каротиноидтар мен β-каротин жинақталған болса, ал S. platensis CALU 532 штаммының құрамында бұл көрсеткіштер 0,77 және 0,45 мг/г жетті. Сондай-ақ фикобилипротеиндердің құрамына қарай мұражайлық S. platensis CALU 532 штаммы S. platensis ZBK штаммына қарағанда біршама жақсы нәтижелер беріп, фикоцианин 5,3%-ға, ал аллофикоцианин мөлшері 4,4%-ға жоғарылағаны анықталды.