(untitled) (Experimental biology, 2015)
Мақалада қант құмайы өсімдігінің өніп-өсуіне ауыр металдар мыс пен қорғасынның әртүрлі концентрациясының әсерінің салыстырмалы түрде зерттеу нәтижесі келтірілген. Ауыр металдар өсімдіктің өсуіне алғашқы өну сатысынан бастап әсер ететіндігі анықталды. Қорғасынның мысқа қарағанда дәннің өнуіне улы әсері жоғары екендігі көрсетілді. Сондай-ақ ауыр металдар өсімдіктердің жер үсті мүшелеріне қарағанда тамыр жүйесіне өте улы әсер ететіндігі анықталды. В статье рассмотрены вопросы сравнительного исследования влияния различных концентрации солей тяже- лых металлов (свинца и меди) на всхожесть и рост растений сахарной сорги. Определено токсическое действие тяжелых металлов на рост растений, начиная с раннего этапа развития. Показано, что соли тяжелых металлов оказывают сильное токсическое действие на корневую систему, чем на надземную часть растения. Определено, что запасные вещества семян более чувствительны к действию свинца по сравнению с медью.