(untitled) (Experimental biology, 2015)
Был изучен рост клеток и накопление липидов в клетках выделенных штаммов микроводорослей Parachlorella kessleri DZP-5, Chlorella vulgaris К6 и Parachlorella kessleri Uz-1 при культивировании в различных условиях. Рост исследуемых штаммов микроводорослей в различных условия культивирования оценивали методом спектрфотометрии. Установлено, что для исследуемых штаммов микроводорослей оптимальным является культивирование в миксотрофных условиях. Для индукции синтеза липидов, выделенные штаммы микроводорослей Parachlorella kessleri DZP-5, Chlorella vulgaris К6 и Parachlorella kessleri Uz-1 культивировали в питательной среде с концентрацией азота, уменьшенной в 10 раз по сравнению со стандартной. Накопление липидов в клетках выделенных штаммов оценивали с помощью флуоресцентной спектроскопии с использованием флуоресцентных красителей,Neil Red. Выявлено, что наибольшее накопление липидов в клетках исследуемых штаммов наблюдается при росте культур на питательной среде, содержащей азота в 10 раз меньше стандартной концентрации. Жаңадан бөлініп алынған Parachlorella kessleri DZP-5, Chlorella vulgaris K6 және Parachlorella kessleri Uz-1 микробалдырлар штамдары әртүрлі жағдайларда дақылданып клеткаларының өсуі мен липидтер жинақталуы зерттелінді. Әртүрлі ортада дақылданған микробалдырлар штамдарының өсуі спектрофотометр әдісімен анықталды.Бөлініп алынған штамдардың өсуіне қолайлы орта миксотрофты жағдай болатыны анықталды.Липид синтезінің индукциясы үшін бөлініп алынған Parachlorella kessleri DZP-5, Chlorella vulgaris К6 және Parachlorella kessleri Uz-1 микробалдырлар штамдарын азот қосылысының стандартымен салыстырғанда 10 есе аз қоректік ортада дақылданды. Бөлініп алынған штамдардың клеткаларындағы липид жинақталуын флуорецентті бояғыш NeilRed арқылы флуорецентті спектроскопиямен анықтадық. Азотқа тапшы қоректік ортада бөлініп алынған микробалдыр Parachlorella kessleri DZP-5 штамының липидті көп мөлшерде жинақтайтыны байқалды.Жаңадан бөлініп алынған микробалдыр штамдарының клеткасында липидтердің көп жинақталуы қоректік ортадағы азот құрамы стандартты концентрациядан 10 есе азайған жағдайда байқалды.