Introduction to in vitro culture of isolated Taraxacum kok-saghyz roots / Введение в культуру in vitro изолированных корней Taraxacum kok-saghyz (Experimental biology, 2016)
The present study with Taraxacum kok-saghyz was taken up to examine the possibility of establishing in vitro root culture. It were shown that a root development and direct shoot formation (without callus) could be obtained from isolated root culture of Taraxacum kok-saghyz using a basal Knop, White and Murashige and Skoog media without any growth regulator. All the media contained 2 % (w/v) sucrose. Knop medium supported maximum root elongation among tested media. MS medium was optimal for direct shoot induction from isolated root culture. Sucrose concentration also affected the elongation of root in vitro. 2 % sucrose showed the best root elongation among tested sucrose concentration. Only small differences were found in shoot formation rate between the explants with root apex and those without root apex any type of root explant may potentially have the ability to induce shoots. Бұл ғылыми зерттеудің басты мақсаты Taraxacum kok-saghyz-дың оқшауланған тамырларының in vitro жағдайында өсу мүмкіндіктерін зерттеу болып табылады. Көрсетілгендей, оқшауланған тамырдан өркеннің тікелей индукциясы мен тамырдың дамуын, негізгі қоректік орталарды Кноп, Уайт және Мурасиге және Скугты (МС) ешбір өсу регуляторсыз пайдаланып, алуға болады. Барлық қоректік орталардың құрамы 2 % сахарозадан тұрды. Кноп қоректік ортасы басқа қоректік орталардың ішінде тамырдың максималді ұзындыққа өсуін қамтамасыз етті. МС қоректік ортасы оқшауланған тамырлардан тікелей өркеннің өсуіне қолайлы болды. Сахарозаның концентрациясыда тамырлардың in vitro жағдайында ұзындыққа өсуіне әсер етті. Анықталғандай, 2 % сахароза ең қолайлы концентрация болып табылды. Өркен түзудің темпі экспланттардың тамыр апексі бар немесе жоқ түрлері арасында айырмашылық көп емес, ол дегеніміз тамыр экспланттарының әртүрлі типтерінің өркен түзі потенциалы бар.Настоящее исследование было предпринято с целью изучения возможности введения в культуру in vitro изолированных корней Taraxacum kok-saghyz. Было показано, что развитие корня и прямая индукция побега в культуре изолированного корня может быть получена с использованием базовых питательных сред Кнопа, Уайта и Мурасиге и Скуга без каких-либо ростовых регуляторов. Все среды содержали 2 % сахарозы. Среда Кнопа поддерживала максимальное удлинение корней среди испытанных сред. Среда МС была оптимальной для прямой индукции побега из культуры изолированного корня. Концентрация сахарозы также влияла на удлинение корня in vitro. Показано, что 2 % сахарозы является лучшей среди испытанных концентраций. Обнаружены лишь небольшие различия в темпах формирования побега между эксплантами с корневым апексом и без корневого апекса т.е. различные типы корневых эксплантов потенциально способны индуцировать побеги.
Keywords: Taraxacum kok-saghyz; in vitro culture of roots; root explants.