Длительное воздействие синтетических моющих средств на внутренние органы Danio rereo.Danio rereo ішкі органдарына синтетикалық жуушы құралдардың ұзақ əсері (Experimental biology, 2015)
В статье даны результаты хронического воздействия жидкого средства для мытья посуды Fairy Зеленое яблоко на рыб Danio rerio. Установлено, что воздействие детергентов в течение 5 месяцев приводило к гипоксии организма. В зависимости от длительности воздействия гипоксии на рыб наблюдалось нарушениепроницаемости сосудов, сопровождаемое застоем крови, отеком ткани и развитием дистрофических и некротических изменений. В результате хронического воздействия у экспериментальных рыб на фоне патологических процессов наблюдались явления компенсаторно-приспособительных реакций. Это позволяетпредположить, что дальнейшее хроническое воздействие детергентов на рыб может привести к их гибели, приулучшении экотоксикологической обстановки водоема возможно постепенное восстановление организмаМақалада Danio rerio балықтарына Fairy Жасыл алма ыдыс жуу сұықтығының созылмалы əсерлерінің нəтижелері берілген. Детергенттердің 5 айлық əсері организмді гипоксияға алып келді. Гипоксияның балықтарға ұзақ мерзімді əсер етуіне қарай қанның ұюымен байланысты қан тамырларының өткізгіштігініңбұзылуы, ұлпалардың ісінуі жəне дистрофиктік жəне некроздық өзгерістер байқалды. Тəжерибедегі балықтарға ұзақ мерзімді əсер етудің нəтижесінде патологиялық процестердің негізінде компенсаторлы-бейімделушілік реакциялар анықталды. Балықтарға детергенттермен созылмалы əсер етуді жалғастыру олардың өліміне əкеліп соғуы мүмкін, су қоймасының экотоксикологиялық жағдайын жақсарту олардың ағзаларының қалпына келуіне əкелуі мүмкін.