Дене шынықтырумен жүйелі шұғылдану барысында қан айналу жүйесінің гемодинамикалық көрсеткіштерінің өзгерісі (Experimental biology, 2015)
Дене шынықтырумен жүйелі шұғылданатын студенттер мен шұғылданбайтын студенттерінің қан айналу жүйесініңфизикалық жүктемеге дейінгі жəне кейінгі күйіндегі көрсеткіштері зерттелді. . қан қысымы коротков əдісі арқылы анықталды.гемодинамикалық көрсеткіштері қабылданған есептеу əдістерімен анықталды. Жаттығулардың əсерінен спортпен шұғылданатын студенттердің спортпен шұғылданбайтын студенттерге қарағанда бейімделу көрсеткіштері жоғары болды.В статье приведены результаты исследования кардиореспираторной системы студентов КазНУ им.аль-Фараби, занимающихся физической культурой и не занимающихся физической культурой, до и послефизической нагрузки по индексу Гарвардской степ-теста. Выявлено, что благодаря систематически выполняемым силовым физическим упражнениям повышаются резервные возможности организма. Благодаря которым у студентов занимающихся спортом показатели адаптирования более высокие, чем у студентов не занимающихся спортом.