DIFFERENTIAL CYTOTOXIC EFFECTS OF HEAVY METALS ON THE NF kB SIGNAL PATHWAY AND EFFECT OF ANTIOXIDANT (Experimental biology, 2009)
Рассмотрены различные пути активации тяжелыми металлами сигнальных путей транскрипционного фактора NF-κB. NF- κB является важным регуляторным элементом, определяющим пролиферацию, выживание, дифференцировку и апоптоз клеток. Активация факторов транскрипции тяжелыми металлами, приводит к изменению экспрессии нескольких сотен генов, и соответственно, активности многих метаболических процессов. Многие антиоксиданты имеют антираковый, противовоспалительный эффект, что также было показано в ингибировании транскрипционного фактора NF-kB, которые применяются для терапевтических целей.Ауыр металдардың транскрипциялық NF-kB ядролық фактордің қоздыратын əр түрлі сигнал жолдары көрсетілген. NF-kB транскрипциялық фактор жасушадағы маңызды реттеуші элементболып табылады, ол жасушаның пролиферациясын, тірі қалуын жəне апоптозды анықтайды. NF-kB транскрипциялық фактордың ауыр металдармен активтендіргенде көптеген гендерді түрлендіреді,соған сəйкес əр түрлі метаболикалық процестерді активтендіреді. Анықталған көптеген антиоксиданттар қатерлі ісікке жəне ісіп қызару процесіне қарсы эффектілігі көрсетілген, сол NF-kB транскрипциялық фактордың блокадалау жолдарында көрсетілген мұны терапевтік мақсатта қолданылады.
Keywords: апоптоз клеток; NF-kB транскрипциялық фактор