Жасушалық селекция əдісімен ауыр металдарға төзімді эспарцеттің жасушалық линиясын алу.Получение клеточной линии эспарцета устойчивого к действию тяжелых металлов (Experimental biology, 2015)
Берілген жұмыста ауыр металдардың əсерінен эспарцеттің екі сорты Алматылық 1 жəне Алматылық 2морфогенез процестері зерттелді. Эспарцеттің ауыр металдарға төзімді түрлері салыстырылып алынды.Зерттеу нəтижесінде металдардың өсімдік түрлерінің каллусогенез, эмбриодогенез процестерінің жүруінжылдамдатушы жəне тежеуші концентрациялары анықталды. Эспарцеттің Алматылық 1 түрі кадмийге, алАлматылық 2 түрі қорғасынға біршама төзімділік көрсетті.В данной работе изучен процесс морфогенеза двух сортов растений эспарцета Алматылық 1 и Алматылық2. В результате исследований получен устойчивый вид эспарцета к тяжелым металлам. Изученыстимулирующие и ингибирующие концентрации тяжелых металлов на процессы каллусогенеза иэмбриодогенеза. Сорт Алматылық 1 наиболее устойчив к высоким концентрациям кадмия, а сорт Алматылық 2- к свинцу.