Алматы облысы су өсімдіктері орналасқан су қоймасы мен жол жиегі аралығындағы ауыр металлдардың таралу ерекшеліктері.Влияние расположенности автотрассы на распространенность тяжелых металлов в водных растениях водоемов Алматинской области (Experimental biology, 2015)
Мақалада Алматы облысы су өсімдіктері орналасқан су қоймасы мен трассаның аралығындағы ауырметаллдардың таралу ерекшеліктерін айқындау қарастырылған. Pistia stratiotes, Lemna minor, Eichhorniacrassipes, Nuphar lutea өсімдік мүшелерінде ауыр металлдардың жинақталуы жағалау ұзақтығына байланысты есептелді. Автотрассаға дейінгі қашықтықтықтағы Nuphar lutea өсімдігінің мүшелерінде қорғасынның шоғырлануы жəне вегетативтік жəне генеративті мүшелерінде кадмийдің жинақталуы анықталды.В статье рассматриваются высшие водные растения Pistia stratiotes, Lemna minor, Eichhornia crassipes,Nuphar lutea водоемов Алматинской области и особенности распространения тяжелых металлов в них в зависимости от расположения трассы. Определялось накопление кадмия и свинца в вегетативных и генеративных органах.