Оценка рострегулирующей активности синтезированных ароматических аминоспиртов на рост пшеницы.Синтезделген ароматты аминспирттерінің бидай өсуіне əсерін бағалау (Experimental biology, 2015)
В работе приведены результаты биологического скрининга новых регуляторов роста растений,синтезированных на основе ароматических аминоспиртов на рострегулирующую активность пшеницы. Из синтезированных 12 производных, три соединения показали высокую рострегулирующую активность в концентрации 0,0001. Установлено, что соединения ЖОТ-3, ЖОТ- 4 и ЖОТ-7 повышают биометрические показатели растений пшеницы, оказывают сильную корнеобразующую и водоудерживающую способность.Наибольшей активностью обладает препарат ЖОТ-4.Мақалада жаңа ароматты аминоспирттердің негізінде синтезделген өсімдіктердің өсуін реттегіштердіңбиологиялық скринингінің нəтижелері келтірілді. Алынған 12 туындылардың үшеуі 0,0001 концентрациясында өсімдіктердің өсуінің реттейтін жоғары белсендік көрсетті. ЖОТ-3, ЖОТ- 4 жəне ЖОТ-7 қосылыстары бидай өсімдігінің биометриялық көрсеткіштерін, суды ұстау қабілетін жоғарылататыны жəне өсімдіктердің тамыр жүйесін қалыптастыратындығы анықталды. Жоғары бесенділікке ие ЖОТ-4 препараты.