Изучение влияния фосфатмобилизующих бактерий на прорастание семян. Фосфатыдырататын бактериялардың тұқымның өңдігіштігіне əсерін зерттеу (Experimental biology, 2015)
Установлено, что при обработке семян бактериальной биомассой фосфатмобилизующих бактерий происходит увеличение степени прорастания семян редиса и томата. Также отмечается стимуляция роста корней и проростков практически во всех вариантах опыта.Редис пен томаттың тұқымдарын фосфатыдырататын бактериялар биомассаларымен өңдегенде олардыңтұқым өңдігішінің артқаны анықталды. Сонымен бірге тəжірибенің барлық варианттарында өсімдіктердіңтамыры мен өсінділерінің өсуі байқалды.