Получение растений картофеля, экспрессирующих транскрипционный фактор AtDREB2A. AtDREB2A транскрипциялық факторын экспрессиялайтын картоп өсімдіктерін алу (Experimental biology, 2015)
фактор AtDREB2A в нативной и мутированной формах, для изучения молекулярных механизмов устойчивости растений к засухе.Амплифицирован фрагмент ДНК, кодирующий ген транскрипционного фактора AtDREB2A из Arabidopsis thaliana, и проведен делеционный мутагенез кодирующей последовательности с целью полученияконститутивно активного белка. Обе последовательности клонированы под контроль конститутивного 35S-промотора вируса CaMV и индуцибельного промотора rd29A, а также различных вариантов усилителей трансляции. Полученные трансгенные растения, экспрессирующие ген AtDREB2A в нативной и мутированной формах, были проверены на устойчивость к засухе.Жұмыстың мақсаты – өсімдіктердің қуаңшылыққа төзімділігінің молекулалық тетіктерін зерттеу үшін AtDREB2A транскрипциялық факторын табиғи жəне мутант түрінде экспрессиялайтын трансгенді картоп өсімдіктерін алу.Arabidopsis thaliana-ның AtDREB2A транскрипциялық факторы генін кодтайтын ДНҚ бөлігі көбейтілдіжəне оның кодтайтын тізбегіне конститутивті əрекетті белок алу мақсатында делециялық мутагенез өткізілді.Екі тізбек CaMV вирусының конститутивті 35S-промоторы мен индукцияланатын rd29A промоторы, жəне трансляция күшейткіштерінің əртүрлі варианттарының бақылауында клондалды.Алынған AtDREB2A транскрипциялық факторын табиғи жəне мутант түрде экспрессиялайтын трансгенді өсімдіктердің қуаңшылыққа төзімділігі тексерілді