Влияние хлеба, обогащенного спирулиной на привес и некоторые биохимические и гематологические показатели крыс. Егеуқұйрықтардың биохимиялық жəне гематологиялық көрсеткіштеріне спирулинамен байытылған нанның əсері (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты по изучению влияния хлеба, обогащенного биомассой фоторезистентного штамма цианобактерии Spirulina platensis ZBK -1 m, на привес и некоторые биохимические и гематологические показатели крыс. Установлено, что у животных на фоне приема хлеба, обогащенного биомассой цианобактерии, отмечалась положительная динамика прибавки массы телы. Выявлено увеличение в крови у животных опытной группы концентрации сывороточного железа, активности СОД и каталазы.Мақалада фоторезистентті цианобактерия Spirulina platensis ZBK-1 m штаммының құрғақ биомассасымен байытылған нанды пайдаланған егеуқұйрықтардың салмағы мен олардың қан құрамындағы биохимиялық жəне гематологиялық көрсеткіштері анықталған тəжірибелік нəтижелер қарастырылды. Нəтижесінде, мұндай нандықабылдаған егеуқұйрықтардың салмағының жоғарлауына өң əсер берді. Сондай ақ, тəжірибедегі егеуқұйрықтардың қан сарысуындағы темір жəне каталаза, СОД белсенділіктері жоғарлаған нəтижелербелгіленді.