THE NEED FOR AQUATIC RESOURCES MANAGEMENT PROGRAMS IN KAZAKH UNIVERSITIES (Experimental biology, 2015)
Қазақстан – шектелген су ресурстары бар шөл далалы мемлекет. Бұл ресурстар экологиялық даму ретінде де, табиғи ресурстарды сақтау мүмкіндігін де анықтайды. Сонда да кейбір судың қайнар көздері зардап шеккен. Қазақстанда су магистралдарының ластауын төмендету, Арал теңізін қайта қалпына келтіру жəне де суды тиімді пайдалану саясаттары жүзеге асырылуда. Мұндай шамданушы мəселелерді орындауға жауапкершілік қазіргі студенттерге жүктелген. Судың, ішкі жəне жағалауындағы экожүйелерінің құрылымы мен ұйымдастырылуы жəне оларды сақтау, қалпына келтіру жəне тиімді пайдалануы жайында Қазақстануниверситеттерінде оқитын студенттердің білімін жоғарылату қажеттігі туындап отыр. Қазақстанның өркендеуінде мұндай білімді алған студенттер негізгі ресурстарды дұрыс пайдаланады. Олар болашақ эколог мамандарының кадрларын, табиғи ресурстарды қолдану құрылымдарын, Қазақстанның даму келешегінденегізгі роль ойнайтын бизнес, қоғам жəне мекемелердің жетекшілері мен оқытушыларын қалыптастырадыКазахстан – пустынная страна с ограниченными водными ресурсами. Эти ресурсы определяют как экологическое развитие, так и возможность сохранения природных ресурсов. Хотя некоторые источники воды пострадали в прошлом, Казахстан делает усилия восстановить их, начиная с уменьшения загрязнения водныхмагистралей, и, кончая установлением политики использования вод и восстановлением Аральского моря. Ответственность за выполнение этих амбициозных задач ляжет на сегодняшних студентов. Это влечёт острую необходимость в повышении знаний студентов университетов Казахстана о структуре и организации водной,внутренней и прибрежной экосистем, и методах их сохранения, восстановления и разумного использования. Студенты, получившие эти знания, будут способствовать использованию ключевого ресурса для развития Казахстана. Они сформируют кадры будущих специалистов экологов, структур по использованию природныхресурсов, преподавателей и руководителей бизнеса, общества и организаций, которые сыграют ведущую роль в будущем развитии Казахстана.