УСТОЙЧИВОСТЬ РАСТЕНИЙ К АНТРОПОГЕННЫМ ФАКТОРАМ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ: ВЛИЯНИЕ ЭНДОМИКОРИЗ (Experimental biology, 2011)
Одну из ведущих ролей в устойчивости растений к неблагоприятным антропогенным факторам окружающей среды играют грибы образующие микоризы арбускулярного типа – эндомикоризы. Эндомикоризные грибы повышают устойчивость микотрофных растений к неблагоприятным условиям окружающей среды, играют важную роль в восстановлении экосистем загрязненных веществами антропогенного происхождения, и все больше используются во многих странах для улучшения питания растений и почвенного плодородия деградированных земель.Эндомикоризның қорғаныш қызметі көрсетілген. Ауыр металдарға сезімтал өсімдіктерді антропогендік ластаушы заттардың, оның ішінде ауыр металдардың индикаторлық тест-ж‰йелері ретінде қолдануға болады. Сол себепті ластанған жерлерді қалпына келтіру және рекультивациялау мақсатында микосимбиотрофизм интенсивтілігі жоғары және орташа өсімдіктерді пайдалан қажет. Ауыр металдармен ластанған топырақта өсірілген микотрофты өсімдіктердің көрсеткіштері (жапырақ көлемі, хлорофилл және каротиноид мөлшері) микотрофты емес өсімдіктермен салыстырғанда жоғары болды. Эндомикоризның қорғаныш қызметі көрсетілген.