визуальная и объективная оценка окраски и расцветки каракульских ягнят. қаракөл қозыларының түсі мен реңдерін визуалды және объективті бағалау (Experimental biology, 2015)
Развитие животноводства на современном этапе невозможно без внедрения новых биологических разработок на основе инновационных технологии для оценки признаков продуктивности сельскохозяйственных животных.Окраска каракульских овец имеет биологическое, селекционное и товарное значение, тем она и отличается от овец.других пород. Эксперт-бонитеры окраски и расцветки каракульских ягнят определяют субъективным путем.В статье приведены визуальная и объективная оценка окраски каракульских ягнят. Установлено, что дополнительная оценка окраски ягнят объективным-биологическим методом повышает точность оценки племенной ценности особей, что улучшает эффективность селекционной работы. Рекомендовано при всех методах наиболее тщательно определять расцветки окраса сур, где допускается максимальный предел ошибки при оценке.Мал шаруашылығының өнімдерін бағалауда қазіргі кезде инновациялық технология негізінде биологиялықталдаулар жасау кең өріс алуда.Қаракөл қойы құрамында басқа қойлар тұқымында кездеспейтін алуан түстер мен реңдердің көптігімен,биологиялық, селекциялық және тауарлық манызымен ерекшеленеді. Қаракөл қозыларының түр-түсін сарапшы-бонитерлер дәстүрлі субъективті әдістер көмегімен анықтайды.Мақалада қаракөл қозыларының түр-түстерін дәстүрлі субъективті және объективті жолмен бағалау қарастырылған.Мәліметтерге сүйене отырып, түстердің селекциялық жіктелуіне қосымша көмек ретінде түрдің құрылысында альтернативті элементерді анықтайтын объективті жолмен зерттеуден алынған мәліметтер берілген.