(untitled) (Experimental biology, 2015)
В работе исследуется динамика фосфолипидного состава мозга при превентивном введении артемизинина и воздействии тетрахлорметаном на этом фоне. Определены 8 фракций фосфолипидов. CCL4-индуцируемый оксидативный стресс вызывает изменение состава мембран мозга с уменьшением основных фосфолипидов. Для фосфолипидов были рассчитаны показатели энтропии и избыточности в норме и при патологии. Превентивное введение артемизинина оказывает нормализующее влияние на фосфолипидный состав мембран мозга. Жұмыста артемизининнің превентивті енгізу жəне тетрахлорметанмен əсер ету кезінде мидың фосфолипидтік құрамының өзгеруі көрсетілген. Фосфолипидтердің 8 фракциясы анықталған. Тетрахлорметан туғыздыратын оксидативті стресс ми мембранасы құрамындағы негізгі фосфолипидтердің мөлшерін төмендетеді. Фосфолипидтер үшін энтропия мен артықшылық көрсеткіштері қалыпты жəне патологиялық жағдайда есептеліп шығарылған. Артемизининнің превентивті енгізуі ми мебраналардың фосфолипидтік құрамын қалпына келтіреді.