(untitled) (Experimental biology, 2015)
Проведен поиск сайтов связывания 2037 miRNA в mRNA 12175 генов человека. Выявлена miR-3960,имеющая более тысячи сайтов связывания с высоким сродством к mRNA 333 генов. 565 сайтов связывания расположены в 5’UTR и 515 – в CDS. Нуклеотидные последовательности, выявленных в CDS участков, начала которых расположены через 1-3 нуклеотида, кодируют полиаланин или полипролин. miR-8072 имеет более 80 сайтов связывания в 5’UTR и CDS, которые состоят из высоко гомологичных нуклеотидных последовательностей. Сайты связывания с miR-3620 расположены преимущественно в 5’UTR и CDS. В mRNA многих генов начало нескольких сайтов связывания последовательно расположены через 5 нуклеотидов.Большинство генов-мишеней изученных miRNA кодируют транскрипционные факторы. Обсуждается биологическая роль miRNA. 12175 адам гендерінің mRNA-да 2037 miRNA-дың байланысу сайттарына іздестіру жүргізілді. 333 гендердің mRNA-мен байланысу қабілеті жоғары, мыңнан көп сайттары бар, miR-3960 табылған. 565 байланысу сайттар 5’UTR жəне 515 CDS-те орналасқан. Полиаланин мен полипролинді кодтайтын, басталу нүктелері 1-3 нуклеотидтен кейін орналасқан нуклеотидтік тізбектер CDS-та анықталған. miR-8072-ның 80 астам байланысу сайттары 5’UTR мен CDS анықталған, олар жоғары гомологиялық нуклеотидтік тізбектерден тұрады. miR-3620ның байланысу сайттары негізінен 5’UTR мен CDS, жəне көп гендердің mRNA-да кейбір байланысу сайттардың басталу нүктелері 5 нуклеотидтен кейін орналасқан. Зерттелген miRNA көп нысана гендері транскрипциялық факторларды кодтайды. miR биологиялық ролі қарастырылған