(untitled) (Experimental biology, 2015)
Берілген жұмыста ауыр металдардың əсерінен эспарцеттің екі сорты Алматылық 1 жəне Алматылық 2 морфогенез процестері зерттелді. Эспарцеттің ауыр металдарға төзімді түрлері салыстырылып алынды. Зерттеу нəтижесінде металдардың өсімдік түрлерінің каллусогенез, эмбриодогенез процестерінің жүруін жылдамдатушы жəне тежеуші концентрациялары анықталды. Эспарцеттің Алматылық 1 түрі кадмийге, ал Алматылық 2 түрі қорғасынға біршама төзімділік көрсетті. В данной работе изучен процесс морфогенеза двух сортов растений эспарцета Алматылық 1 и Алматылық 2. В результате исследований получен устойчивый вид эспарцета к тяжелым металлам. Изучены стимулирующие и ингибирующие концентрации тяжелых металлов на процессы каллусогенеза и эмбриодогенеза. Сорт Алматылық 1 наиболее устойчив к высоким концентрациям кадмия, а сорт Алматылық 2- к свинцу.