(untitled) (Experimental biology, 2017)
В настоящей работе были изучены свойства нового биосенсора на основе НАДФН – ГДГ, полученного с помощью хроматографии на наноструктурированном углеродном сорбенте типа «Нанокарбосорб» из семян кукурузы, собранных в фазу молочно-восковой спелости для экологического мониторинга раннего антропогенного загрязнения природных водоемов. Данный биосенсор имеет чувствительность на 2-3 порядка выше, чем у известных методов определения ионов аммония. Табиғи су қоймаларының бастапқы антропогендік əсердің экологиялық мониторингін жасау мақсатында балауызданып піскен жүгерінің дəндерін хроматография əдісі арқылы “Нанокарбосорб” типті наноқұрылымды сорбент арқылы алынған НАДФ-ГДГ ферментінің негізінде жасалған жаңа биосенсордың қасиеттері осы жұмыста зерттелінді. Осы биосенсор қаммони иондарын анықтаудың танымал əдістеріне қарағанда сезімталдық дəрежесі 2-3 есеге жоғары. Биосенсорды жақсы сақтау үшін оның сульфгидрил топтарды қорғау керек.