Обнаружение в клетках растений новой 55-нуклеотидной цитоплазматической РНК, соответствующей 5’-концевому фрагменту 18S РНК. Өсімдік жасушаларында 18S РНҚ 5’-ұшына сәйкес келетiн жаңа 55 нуклеотид болатын цитоплазмалық РНҚ табылды - Zhigailov, A. V.; Polimbetova, N. S.; Doshchanov, H. I.; Iskakov, B. K. (Experimental biology, 2015)
В тотальных препаратах РНК, выделенных из зародышей пшеницы, была обнаружена новая малая цитоплазматическая размером 55 нуклеотидов, соответствующая 5’-концевому фрагменту 18S рРНК. Эта мцРНК была детектирована в клетках растений, относящихся к различным таксонам, а также в клетках печени крысы, поэтому процесс дискретной фрагментации 18S рРНК, является достаточно универсальным явлением. Установлено, что содержание исследуемой мцРНК в молодых побегах растений значительно ниже, чем в сухих и прорастающих семенах, и что ее содержание повышается, если пророщенные семена подвергались воздействиюстрессовой для растений температуры. Процесс дискретной фрагментации 18S рРНК, возможно, является регуляторным механизмом, запускаемым в клетках растений в ответ на воздействие стрессовых факторов окру- жающей среды.Бидай ұрықтарынан алынған РНҚ жалпы препараттарында мөлшері 55 нуклеотид болатын жаңа кіші цитоплазмалық (кц)РНҚ табылды. Ол 18S рРНҚ бөлшектенгенінің өнімі болады. Бұл цитоплазмалық РНҚ әртүрлі таксондарға жататын өсімдіктер жасушаларында да табылды, сондай-ақ егеуқұйрық бауырының жасушаларында да табылды. Сондықтан 18S рРНҚ бөлшектенуі тегі кең таралған құбылыс болады. Зерттелген (кц) РНҚ мөлшері өсімдіктердің жас өскіндерінде, құрғақ және өсіп келе жатқан тұқымдарға қарағанда, анағұрлым аз, және оның мөлшері көбейеді, егер өсіп келе жатқан тұқымдардға өсімдіктер үшін жағымсыз температурамен әсер етсе. 18S рРНҚ дискретті бөлшектенуі қоршаған ортаның жағымсыз әсерлеріне жауап ретінде өсімдіктер жасушаларында пайда болатын реттегіш тетік болуы мүмкін.