Безотходная технология очистки сточных вод с получением биодизельного топлива на основе штамма микроводоросли - продуцента масла. Май продуценттері микробалдырларының штамдары негізінде қалдық суларды тазарту мен биодизельді отын алудың қалдықсыз технолог - Zayadan, B. K.; Userbaeva, A.; Bolatkhan, K.; Sarsekeeva, F.; Sadvakasova, A. K. (Experimental biology, 2015)
В результате массового культивирования активного штамма микроводоросли Chlorella vulgaris-1 на сточной воде в соотношении 1:1 к питательной среде, максимум роста приходится на 16 сутки культивирования, численность клеток при этом составляет - 50х106 кл/мл,. Биохимический анализ клеток штамма Chlorella vulgaris-1 показал содержание белков составляет 35%, углеводов - 29%, липидов - 30% и золы – 6% от сухого веса, что свидетельствуют о возможности использования штамма Chlorella vulgaris-1 с двойной пользой как в экологической биотехнологии, так и в биоэнергетике. Определен жирнокислотный состав биомассы активного штаммамикроводоросли Chlorella vulgaris-1Ластанған сумен қоректік ортаның 1:1 қатынасында микробалдырлар Chlorella vulgaris-1 белсенді штамын жаппай дақылдау нəтижесінде, олардың жоғарғы өсімі 16-күні байқалды. Бұл кездегі клеткалар саны 50х106 кл/мл-ді көрсетті. Chlorella vulgaris-1 клетка штамының биохимиялық анализі мынадай көрсеткіштер көрсетті:белок 35%, көмірсу - 29%, липид - 30% жəне күлділігі құрғақ салмақтың – 6%-н көрсетті, яғни Chlorella vulgaris-1 штамын 2 жақты пайдалы экологиялық биотехнология мен биоэнергетикада пайдалануға болатынын көрсетеді. Микробалдыр Chlorella vulgaris-1 активті штамы биомассасының майқыщқылдық құрамы анықталды.