СИНЕРГИЗМ И АНТАГОНИЗМ В ГЕМИПОПУЛЯЦИЯХ НЕМАТОДЫ Rhabdias bufonis ОТ ОСТРОМОРДОЙ ЛЯГУШКИ - Тарасовская, Н. Е. (Experimental biology, 2015)
На основании морфометрического анализа нескольких сот экземпляров нематоды Rhabdias bufonis из легких и полости тела лягушек установлено, что размеры гельминтов прогрессивно возрастают при увеличении их численности в одном хозяине. У более мелких лягушек и в присутствии легочной трематоды Haplometra cylindracea 16-20 экз. рабдиасов являются пороговой численностью, при которой начинается внутривидовой антагонизм.Бақаның өкпесінен жəне дене қуысынан алынған Rhabdias bufonis нематодасының бірнеше жүздеген данасына жасалған морфометриялық сараптама негізінде гельминттердің мөлшері бір иеде олардың саны көбейгенде үдемелі артатыны анықталды. Аса ұсақ бақаларда Haplometra cylindracea өкпе трематодасы болған жағдайда рабдиастардың 16-20 данасы түр ішіндегі антагонизм басталатын табалдырық саны болып табылады.