ІЛЕ ҰШҚАТЫ (LONICERA ILIENSIS POJARK.) ӨСІМДІГІН КЛОН АРҚЫЛЫ КӨБЕЙТУ ЖӘНЕ ТҰҚЫМДАРЫНЫҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ӨСУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Қарашолақова, Л. Н.; Кушнаренко, С. В.; Мұхитдинова, З. Р.; Мұхитдинов, Н. М. (Experimental biology, 2011)
Іле ұшқаты тұқымдарының өсіп-өнуіне салқын стратификацияның тиімді мерзімі айқындалды. Лабораториялық зерттеулер нәтижесінде тұқымдардың 1 апталық ылғалды салқын +4ºС стратификациядан кейін 90% өніп-өсуі, 1 айлық ылғалды салқын +4ºС с тратификациялаудан кейін 100% өніп-өсуі анықталды. Іле ұшқатын in vitro жағдайына енгізуге және микроклондық әдіспен көбейтуге 0,5-1,0 мг/л БАП қосылған МС ортасы ең тиімдісі болды.Установлена оптимальная продолжительность холодной стратификации для прорастания семян жимолости илийской. Лабораторная всхожесть составляла 90% после выдерживания семян при температуре +4ºС на влажной фильтровальной бумаге в течение 1 недели, во влажном перлите в течение 1 мес. – 100%. Среда МС с 0,5-1,0 мг/л БАП оптимальна для введения эксплантов в культуру in vitro и микроклонального размножения L. iliensis.