Табиғи қант алмастырғыштың қайнар көзі – стевия өсімдігін in vitro жағдайында көбейту. Размножение стевии – источника природного заметителя сахара в in vitro - Asrandina, S. Sh.; Alieva, A.; Tashimbaeva, A.; Syidekenova, A.; Atabaeva, S. (Experimental biology, 2015)
Қазақстан үшін стевия жаңа әрі құнды культура. Стевия жылу сүйгіш өсiмдiк болғандықтан, Қазақстанның қысқы суығына төзiмсiз әрi дәнi нашар жетiлiп, өнуге бейiмсiз келедi. Осы себептерге байланысты стевияны қысқа мерзiм iшiнде вегетативтi жолмен көбейту әдiстерiн жасау өзектi мәселелердің бірі болып табылады. Мақалада стевия (Stevia rebaudiana Bertoni) өсімдігін in virto жағдайында көбейту коэффициентін жоғарылатудың тиімді әдістері көрсетілген.Для Казахстана стевия является новой культурой. Половое размножение стевии затруднено из-за плохой завязываемости и низкой жизнеспособности семян в наших экологических условиях. В связи с этим исследование и разработка способов ускоренного размножения стевии являются актуальной задачей сегодняшнего дня. В статье приведены результаты исследования по повышению коэффициента размножения стевии (Stevia rebaudiana Bertoni) в культуре in virto.