Подбор среды культивирования для фосфатмобилизирующих бактерий. Фосфатмобилиздеуші бактериялар үшін бақылау орталарын таңдау - Smirnova, I. E.; Sadanov, A. K.; Aitkeldiyeva, S. A.; Sultanov, A. Zh.; Sabdenova, A. A. (Experimental biology, 2015)
Проведен подбор среды культивирования для вновь выделенных фосфатмобилизирующих бактерий – отдельных штаммов и ассоциаций. Подбор осуществлялся по модифицированной методике Сэги среди основных и специальных питательных сред, рекомендованных для культивирования фосфатмобилизирующих микроорганизмов: РПБ, среда Муромцева и NBRIP(NationalBotanicalRese archInstitute’sPhosphategrowthmedium). В качестве контроля использовалась чистая жидкая среда Муромцева без инокулята. Фосфатмобилизирующую активность бактерий оценивали количественно по диаметру зон гало без вычета диаметра лунки и выражали в мм. Жаңадан бөлінген фосфатмобилиздеуші бактериялар – бөлек штамдар мен ассоциациялар үшін қоректік орта іріктелген. Іріктеу жұмыстары фосфатмобилиздеуші микроорганизмдерді өсіру үшін ұсынылған негізгі және арнаулы ПС, Муромцев ортасы және NBRIP (National Botanical Research Institute’s Phosphate growth medium) секілді қоректік орталардың арасында өзгертілген Сэги әдістемесі бойынша жүргізілді. Бақылау ретінде инокуляты қосылмаған таза сұйық Муромцев ортасы қолданылды. Бактериялардың фосфатмобилиздеу белсенділігін сандық әдісімен шұңқырдың диаметрін алмай гало аймақтың диаметрі бойынша белгіленіп, мм-де көрсетілді.