Видовой состав насекомых- ксилофагов (Insecta, Coleoptera, Hymenoptera) на лесном ветровале в ущелье реки Малой Алматинки (хребет Заилийский Алатау, Северный Тянь-Шань). Кіші Алматы өзенінің шатқалында (Іле Алатауы жотасы, Солтүстік Тянь-Шань) орманның - Kadyrbekov, R. Kh.; Tleppaeva, A. M. (Experimental biology, 2015)
В 2011 году в ущелье реки Малой Алматинки ураганной силы ветром были повалены большие площади лиственного и хвойного леса. В 2012-2013 году при обследовании мониторинговых площадок в районе лесоповала выявлено 25 видов насекомых- ксилофагов из 2 отрядов: жесткокрылых (Coleoptera) и перепончатокрылых Hymenoptera) насекомых 5 семейств (Buprestidae, Bostrichidae, Cerambycidae, Scolytidae, Sericidae). В том числе жуков- златок (Buprestidae) выявлено 4 вида, жуков- капюшонников (Bostrichidae) 1, жуков- дровосеков (Cerambycidae) -8, жуков- короедов (Scolytidae) – 9, рогохвостов (Sericidae) 3. Приведен аннотированный список выявленных видов.2011 жылы Кіші Алматы өзенінің шатқалында қатты дауылдың әсерінен үлкен аймақтағы жалпақ және қылқан жапырақты тоғайларды құлатып кетті. 2012-2013 жылдары осы аймақта ксилофаг- насекомдардың түрлерін анықтау және сандарының көбеюінің мониторингті зерттеулері жүргізілді. 2012-2013 жылдары мониторингті алқаптарды тексергенде құлаған ағаштардың алаңдарында ксилофаг- насекомдардың 2 отрядының (Coleoptera, Hymenoptera) және 5 тұқымдасының (Buprestidae, Bostrichidae, Cerambycidae, Scolytidae, Sericidae) 25 түрі анықталды.