Влияние микроскопических зеленых водорослей и грибов- микоризообразователей на некоторые ростовые параметры растений Xanthium strumarium L. Xanthium strumarium L. өсімдігінің кейбір өсу көрсеткіштеріне жасыл микроскопиялық балдырлар мен микориза түзуші с - Faleev, D. G.; Kasymbekov, B. K.; Zheksembekova, М. А.; Stolbov, D. V. (Experimental biology, 2015)
Проведенные исследования по изучению влияния микроскопических зеленых водорослей (рр. Chlorella, Scenedesmus) и грибов микоризообразователей (рр. Claroideoglomus и Rhizophagus) на некоторые ростовые параметры (высоту, влажную и сухую массу надземной и подземной части) растений Xanthium strumarium L. (дурнишник обыкновенный) позволили выявить положительное воздействие на рост растений как эндомикоризных грибов, так и зеленых водорослей. При этом наибольший рост дурнишника обыкновенного наблюдался при совместном внесении суспензии водорослей и эндомикоризных грибов. Раздельное внесение инокулюма грибов и суспензии водорослей показало, что растения X. strumarium L. при внесении водорослей развивались лучше, чем при внесении эндомикоризных грибов.Xanthium strumarium L. (кәдімгі сарысояу) өсімдігінің кейбір өсу көрсеткіштеріне (өсімдіктің жерүсті және жерасты мүшелерінің ұзындығына, ылғал және құрғақ салмағына) жасыл микроскопиялық балдырлар (рр. Chlorella, Scenedesmus) мен микориза түзуші саңырауқұлақтардың (рр. Claroideoglomus, Rhizophagus) әсерін зерттеу мақсатында жүргізілген жұмыстар өсімдіктің өсуіне эндомикоризалы саңырауқұлақтардың да, сондай- ақ икроскопиялық жасыл балдырлардың да оң әсерін тигізетіндігін анықтауға мүмкіндік берді. Эндомикоризалы саңырауқұлақтар инокулюмы мен жасыл микроскопиялық балдырлар суспензиясын жекелей енгізу X.strumarium L. өсімдігінің эндомикоризалы саңырауқұлақ споралары енгізілген жағдаймен салыстырғанда балдырлар суспензиясы енгізілген жағдайда жақсы өсетіндігі белгілі болды.