Получение и размножение растений-регенерантов картофеля при использовании штаммов гриба Phytophthora infestans. Phytophthora infestans саңырауқұлақ штаммын қолдану арқылы картоптың өсімдік-регенерантын алу және көбейту - Kakimzhanova, A. A.; Izmaganbetova, A. J.; Husanbaeva, A. N. (Experimental biology, 2015)
В качестве объектов исследований использовали гибриды картофеля, казахстанской селекции. При использовании одноступенчатой и многоступенчатой клеточной селекции на устойчивость к фитофторозу получено 229 пробирочных растений-регенерантов, которые размножали путем микрочеренкования. Растения- регенеранты 9-10-04, 21-10-06, 26-10-07, 18-10-02, 6-10-03, 2-10-03, 23-10-02, полученных с селективных сред микроклонально размножили в количестве 1166 штук, из них 625 растений-регенерантов высадили в почвогрунт в пленочную теплицу. Сбор урожая растений-регенерантов картофеля составил 2464 клубней.Зерттеу нысаны ретінде қазақстан селекциясындағы картоп гибридтері пайдаланылды. Бірсатылы селекцияны қолдану арқылы 1027 эксплант және 672 каллус ұлпасы Ph.infestans саңырауқұлағы қосылған дақылдық фильтраты бар қоректік ортаға отырғызылды, оның ішінде регенерацияға 556 каллустық линиядан алынған өсімдік-регенерант саны – 211 (38,0%). Сегіз генотип бойынша төзімді каллустық линиялар саны - 89, оның ішінен 18 пробиркалық өсімдік-регенерант алынды. Бірсатылы және көпсатылы селекцияны қолданған кезде микроқалемшелеу арқылы фитофторозға төзімділік ретінде 229 өсімдік-регенерант алынды. Селективтік ортадан алынған 9-10-04, 21-10-06, 26-10-07, 18-10-02, 6-10-03, 2-10-03, 23-10-02 өсімдік-регенеранттары микроклональды көбейтілгені - 1166 дана, оның ішінде 625 өсімдік регенеранты жылыжай топырағына отырғызылды. Өсімдік-регенеранттарынан алынған түйнектер саны - 2464.