Кадмийге сезімтал Сhlamydomonas reinchardtii-дің мутантты штамдарын алу. Получение мутантных штаммов Сhlamydomonas reinchardtii чувствительных к кадмию - Bauenova, M. O.; Saleh, M.; Sadvakasova, A. K.; Erkesh, Zh. (Experimental biology, 2015)
Бұл мақалада УК-сәуле әсерімен Chlamydomonas reinchardtii жасыл микробалдырының кадмий иондарына сезімтал мутантты штаммдарының алынғаны қарастырылған. Зерттеу барысында Chl. reinchardtii СС-124 жасыл микробалдырының табиғи түріне УК-сәулелендіру арқылы мутагенез жүргізіліп, Chl. reinсhardtii СС- 124у-1, СС-124р-1, СС-124у-2, СС-124р-2 мутантты штамдары алынды. Chl. reinchardtii табиғи және мутантты штамдарына скрининг жасау барысында кадмий ионына жоғары сезімтал Chl. reinсhardtii CC-124р-2 мутантты штамы сұрыпталынды.Методами индуцированного мутагенеза получены мутантные штаммы зеленой микроводоросли Chlamydomonas reinchardtii : СС-124у-1, СС-124у-2, СС-124р-1, СС-124р-2. Изучено влияние различных концентраций кадмия на выживаемость диких и мутантных штаммов Chlamydomonas reinhardtii. Мутантный штамм СС-124р-2, проявивший высокую чувствительность к низкой концентрации ионов кадмия предлагается к использованию в качестве тест-объекта для оценки экологического состояния водных экосистем загрязненных тяжелыми металлами.