Оптимизация методов выделения днк из генотипов пшеницы. Бидай генотиптерінен днқ бөліп алу әдістерін оңтайландыру - Alzhanova, A. Zh.; Rayzer, O. B.; Turganbaeva, A. K.; Khapilina, O. N.; Kakimzhanova, A. A. (Experimental biology, 2015)
Выделение ДНК многих видов растений считается трудной задачей из-за высокой концентрации вторичных метаболитов, таких как полисахариды и полифенолы. Существует несколько методик для решения этой проблемы. В своем исследовании мы провели анализ существующих методик по выделению ДНК из растений.Разрушение клеток обычно проводят механическим путем в водных растворах в присутствие детергентов, растворяющих клеточные мембраны, и хелатирующих агентов, подавляющих нуклеазную активность. Проведена отработка методов выделения ДНК для молекулярно-генетических исследований. В результате был выбран калий-ацетатный метод, который позволил получить не только высокоочищенные, но и высококонцентрированные препараты ДНК. Частота ДНК варьировала 1,95 до 2,05. Концентрация ДНК варьировала от 361,5 до 3571,8 нг/мкл в зависимости от генотипа пшеницы.Полифенол мен полисахарид сияқты екінші метаболиттердің жоғары концентрациясының әсерінен, көптеген өсімдіктерден ДНҚ-ны бөліп алу қиын мәселе болып отыр. Осы мәселені шешу үшін бірнеше әдістер бар. Өзіміздің зерттеу жұмысымызда өсімдіктерден ДНҚ-ны бөліп алу әдістеріне талдау жасадық.Нуклеазалық белсенділікті басатын және жасушалық мембрананы ерітетін, детерегенттері бар сулы ерітінділерде механикалық жолмен жасушаны бұзады.Молекулалық - генетикалық зерттеулер үшін ДНҚ-ны бөліп алу әдісі оңтайландырылды. Нәтижесінде калий - ацетатты әдіс таңдалды. Ол жағары таза ДНҚ- ны ғана емес, сонымен қатар жоғары концентрациялы ДНҚ препаратын береді. ДНҚ-ның тазалығы 1,95 пен 2,05 аралығында болды. Бидай генотипіне байланысты ДНҚ концентрациясы 361,5 тен 3571,8 нг/мкл аралығында ауытқыды.