Биологический способ рассоления почв на примере вторично-засоленных почв Приаралья. Арал маңының екіншілік - тұзданған топырақтар мысалында тұзсыздандырудың биологиялық әдісі - Smirnova, I. E.; Dzhamantikov, H. D. (Experimental biology, 2015)
Разработан биологический способ рассоления вторично-засоленных почв на основе внесения ферментированных отходов рисового производства, получен-ных с помощью целлюлолитических бактерий. Установлено, что внесение ферментированных отходов способствует рассолению почв, создает благоприятные условия для развития растений риса и повышает его урожайность практически в два раза по сравнению с контролем без внесения отходов.Целлюлолитикалық бактериялардың көмегімен алынған күріш өндірісінің ферменттелген қалдықтарын енгізу негізінде екіншілік-тұзданған топырақ-тарын тұзсыздандыруының биологиялық әдісі өңделді. Ферменттелген қалдық-тарды енгізу нәтижесінде топырақ тұзсызданып, күріштің өсуіне қолайлы жағдай жасалып, қалдықтар енгізілмеген бақылау нұсқасымен салыстырғанда, оның өнімділігі екі есе арта түскені анықталды.