Изучение спектра реактивности моноклональных антител к казахстанским изолятам вируса гриппа А(H1N1) / Моноклональді анитденелердің спектра реактивтілігін казақстандық А(H1N1) тұмау вирус изоляттарына зерттеу - Glebova, T. I.; Klivleeva, N. G.; Lukmanova,, G. V.; Shamenova, M. G.; Bayseyit, S. B.; Taubayеva, Sh. Zh. (Experimental biology, 2016)
А/Алматы/5/98 (H1N1) және А/Алматы/373/09 (H1N1) тұмау вирустарына алынған моноклоналды антиденелердің (МКА 5С3, 4F2, 3G4 и 2H6) иммунологиялық сипаттамасын зерттеу жұмыстарының нәтижелері көрсетілген. МКА тұмау вирусының А(H1N1) түрімен кең спекторлы әсер ететіні байқалған, сондықтан МКА тұмау вирусының А(H1N1) түрін, маусымдық А(H3N2) штамдарымен В типінен дифференциациялауға мүмкіндікбереді.А /Алматы/5/98 (H1N1) және А /Алматы/373/09 (H1N1) тұмау вирустарынан алынған, моноклоналдық антидененің иммунологиялық мінездемесінің нәтижелері (МКА 5С3, 4F26 3G4 және 2H6). Моноклоналдық антидененің кең спектрі гемагглютинация реакциясында жоғары титрлерде (1:160 – 1:10240) эталондық және қазақстандық гемагглютинацияға белсенді гомологиялық тұмау вирусына жақын гетерологиялық емес вирустар А/(H3N2) және В. А/(H3N2) және В тұмау вирустарынсыз МКА-нің шағын бейтараптандыру реакциясында (H1N1) тұмау вирусын бейтараптандырды. МКА спектрлі қалыптасуы А /H1N1 вирусының құрамында ортақ гемагглютининдік антидененің детерминантын зерттеу МКА А(H1N1) вирусының дифференциясы үшін маусымдық штамдардан алынған А/(H3N2) және В типін ұсыну.Представлены результаты изучения иммунологической характеристики моноклональных антител (МКА 5С3, 4F2, 3G4 и 2H6), полученных к вирусам гриппа А/Алматы/5/98 (H1N1) и А/Алматы/373/09 (H1N1). Установлено, что МКА имеют широкий спектр реагирования и в реакции гемагглютинации в высоких титрах (1:160 – 1:10240) подавляли гемагглютинирующую активность гомологичных и родственных эталонных и казахстанских вирусов гриппа и не реагировали с гетерологичными вирусами А(H3N2) и типа В. В реакции микронейтрализации МКА нейтрализовали вирусы гриппа А(H1N1) и не реагировали с вирусами гриппа А(Н3N2) и типа В. Сходные спектры реактивности МКА по отношению к вирусам А/H1N1 свидетельствуют о наличии в составе НА всех исследованных вирусов общих антигенных детерминант, что позволяет рекомендовать полученные МКА для дифференциации вирусов А(H1N1) от сезонных штаммов А(H3N2) и типа В.