Антимутагенная активность биологически активных веществ, продуцируемых дикультурой микроводорослей А.flos-aquae х A. аrnoldii - Kolumbayeva, S. Zh.; Lovinskaya, A. V.; Dzhokebaeva, S. A.; Shynbergenova, N. S. (Experimental biology, 2016)
А.flos-aquae х A.Аrnoldii. микробалдырларынан өндірілетін биологиялық активті заттардың (БАЗ) мутагенді және антимутагенді қасиеттері зерттелді. Хромосомалық аберрацияларды санау тестінде лабораториялық тышқан организімінде биологиялық активті заттарддың 0,1 мг/кг дене массасына тең дозасында мутагенді белсенділік байқалған жоқ. Эксперименттік жануарларды симметриялық емес диметилгидразинмен (1,1-ДМГ) улаған кезде жілік майының клеткаларында хромосомалық мутацияның индукциясы интактілімен салыстырғанда жоғарылады. Биологиялық активті заттар мен симметриялық емес диметилгидразинді қосып бірге әсер еткенде мутагендік эффектінің модификациясы соңғысында төмендеген. Алынған нәтижелер А.flos-aquae х A.Аrnoldii. микробалдырларынан өндірілетін кешенді биологиялық активті заттардың антимутагенді белсенділігінің бар екендігін дәлелдейді. Изучены мутагенные и антимутагенные свойства биологически активных веществ (БАВ), продуцируемых дикультурой микроводорослей А.flos-aquae х A.Аrnoldii. В тесте по учету хромосомных аберраций не выявлена мутагенная активность биологически активных веществ в организме лабораторных мышей в дозе 0,1 мг/кг массы тела. Несимметричный диметилгидразин (1,1-ДМГ) как при остром, так и подостром воздействии достоверно увеличил индукцию хромосомных мутаций в клетках костного мозга экспериментальных животных по сравнению с интактными. При совместном воздействии биологически активных веществ с несимметричным диметилгидразином наблюдалась существенная модификация мутагенного эффекта последнего в сторону его снижения. Полученные результаты свидетельствуют о наличии антимутагенной активности у продуцируемых дикультурой микроводорослей А.flos-aquae х A.Аrnoldii комплекса биологически активных веществ. It was studied mutagenic and anti-mutagenic properties of biologically active substances (BAS) from mixed culture of microalgae A.flos-aquae x A.Arnoldii. Our findings revealed that dose of 0.1 mg/kg of BAS did not have mutagenic effects in Mammalian Bone Marrow Chromosome Aberration Test. Unsymmetrical dimethylhydrazine (1.1-DMH) both in acute and subacute exposure significantly increased the induction of chromosomal mutations in bone marrow cells of experimental animals compared to intact. After the combined action of biologically active substances with unsymmetrical dimethylhydrazine there was a significant modification of the mutagenic effect of 1.1-DMH. Mutagenic effect of 1.1-DMH was increased. The results indicate the presence of antimutagenic activity of biologically active substances from mixed culture of microalgae A.flos-aquae x A.Arnoldiif.