Получение сорго - суданковых гибридовдля условий юго - востока Казахстана Қазақстанның оңтүстік шығыс жағдайында құмай - судан шөбінің гибридтерін алу - Kirshibayev, Ye A; Baiseiova, G A; Kamunur, M; Sarybayeva, E Dj; Nokerbekova, N K; Sarsenbayev, B A (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты работ по получению сорго-суданковых гетерозисных гибридов для условий юго-востока Казахстана. В работе определены биологические особенности сортов сахарного сорго и суданской травы. Высокосахаристы формы сорго реципрокно скрещены с суданской травой. В разных комбинациях завязываемость семян составил от 3-х до 21 процент. Получено 237 гибридных семян. Бұл мақалада Қазақстанның оңтүстік шығыс аймақтарында өсіру үшін құмай -судан гетерозисті гибридттерін алу үшін жасалған далалық жұмыс нәтижелері келтірілген. Жұмыста құмай және судан шөбі сорттарының биологиялық ерекшеліктері анықталып, құмайдың қанттылығы жоғары сорттары судан шөбімен реципрокты будандастыру жұмыстары жасалған. Реципрокты будандастыру нәтижесінде комбинацияларға байланысты 3-тен 21%-ға дейін дән байлану байқалған. Барлығы 237 гибридті дән алынды.