Ісіке қарсы қорғаныстағы гипореактивті NK жасушаларының потенциалды рөлі жəне NK жасушаларының «үйренуін» зерттеуге арналған тышқан үлгісі.Потенциальная роль гипореактивных NK-клеток в противоопухолевой защите и мышиная модель для изучения «обучения» NK-к - Abramova, V. A.; Belyaev, N. N. (Experimental biology, 2015)
NK – жасушалық оқыту иммунологияның өте кеңінен қолданылатын бөлімі болып табылады.Тышқандардағы Ly49 NK- жасушалық рецептордың H-2 I классының антигендермен жəне адамдардағы HLA I классының антигендерімен KIR-ң өзара əрекеттесуі бұл процестің ортақтайды. MHC-I -тің спецификалық ингибиторлық рецепторларын таситын NK – жасушалар «лицензиялы» болып табылады,яғни литикалық функцияға қабілетті. Олардың жоқтығы «гипожауапкершілікке» əкеледі. Лицензиялы NK - жасушалармен салыстырғанда HR NK- жасушалардың ісік жасушаларға қарсы қолданылуы МНС-I таситын нысананың лизисіне əкелетін қабілеті болса да бұрын қарастырылмаған. Ly49 лигандалардың унифицерлинген in vivo жағдайында NK- жасушалық оқытылу үшін тышқан моделі ұсынылды. Ең болмағанда 4 түрі экспериментальды протоколдар үшін қолданылады. CSC өлтіруі үшін бағытталған HR NK процесстерді зерттеуде осы ұсынылатын модель қолданылатын болады NK-клеточное «обучение» является интенсивно изучаемой областью иммунологии. Взаимодействие NK- клеточного рецептора Ly49 с антигенами H-2 I класса у мышей и KIR с HLA I класса у людей опосредуют этот процесс. NK-клетки, несущие специфические ингибиторные рецепторы к собственным MHC-I, являются «лицензированными» (L), и обладают способностью лизировать неэкспрессирующие MHC-I клетки. Отсутствие этих рецепторов приводит к «гипореактивности» (HR). HR состояние может быть обратимо при некоторых условиях. Роль HR NK-клеток в защите против раковых стволовых клеток (CSC) не рассматривалась ранее. Предлагается мышиная модель для изучения NK-клеточного обучения in vivo, где Ly49 лигандсвязывающая способность и влияние на лизис клеток-мишеней унифицированы. По крайней мере, 4 типа мышей могут служить основой для многочисленных экспериментальных протоколов. Предлагаемая мышиная модель будет пригодна для применения к исследованиям процессов вовлечения HR NK в уничтожение CSC.