Тау бөктері аймағында өсірілетін дегерес тұқымды қойлардың өнімділігіне қарай қанының белоктық құрамының өзгерістері. Изучение связь биохимических показателей крови с продуктивностью овец дегересской породы, разводимых в условиях предгорной зоны Алматинск - Zhylkyshybaeva, M. M.; Nesipbaev, T. N. (Experimental biology, 2015)
Организмнің тіршілік әрекетін қамтамасыз етіп, мал өнімділігін қалыптастыруда плазма белоктары маңызды рөл атқарады. Дегерес тұқымы қойларының 48-сапалы биязылау жүнді типтерінің өсіру ортасының жағдайына бейімделгіштік қасиеті басқа типтермен салыстырғанды жоғары. Қойдың өнімдік сапасы мен гематологиялық көрсеткіштер арасындағы байланыс, малдың орта жағдайына бейімделгіштік қабылетін анықтайтын болжам болып табылады. В сравнительном аспекте исследованы сезонные колебания биохимического состава сыворотки крови у внутрипородных типов дегересских овец полутонкой шерстью в условиях предгорной зоны. Полученные данные послужили основой для сравнительной оценки адаптивных возможностей курдючных овец разных генотипов. Биохимический состав крови отличается заметной стабильностью у животных с полутонкой шерстью 48, 50 качества, что видетельствует об их лучшей приспособленности к условиям зоны разведения.