Қазақстанның перспективті жүзім сорттарына SSR микросателлитті маркерлері арқылы жүргізілген молекулалық-генетикалық мінездеме. Молекулярно-генетическая характеристика перспективных казахстанских сортов винограда по SSR микросателлитным маркерам - Aubakirova, K. P.; Omasheva M. Е.; Ryabushkina N. А.; Tazhibaev Т. S.; Suyunbaeva G. М.; Galiakparov, N. N. (Experimental biology, 2015)
Бұл жұмыста қазақстанның перспективті жүзім сорттарына кономикалық тұрғыдан тиімді, генотипирлеу әдісі таңбаланбаған спецификалық тиісті жұп праймерлерді және әр түрлі флуоресцентті бояғыштармен таңбаланған үш әмбебап олигонуклеотидтерді пайдалану арқылы 6 микросателлитті маркерлер қолданылған және оңтайландырылған.VVS2 ,VVMD5, VVMD7, VVMD27, ssrVrZAG62 және ssrVrZAG79 6 микросателлитті локустармен жүргізілген сараптама, қазақстан сорттарының «ұрпақ – ата-ана» байланысын дәлелдеді. Осы игерілген және оңтайландырылған әдіс Қазақстандағы барлық жүзім дақылдарының тектік қорын генетикалық сәйкестендіру және тӛлқұжаттау үшін қолданылатын болады. В настоящей работе применена для винограда экономически выгодная методика генотипирования по 6 микросателлитным маркерам с использованием соответствующих пар немеченых специфических праймеров и трѐх универсальных олигонуклеотидов, меченых различными флуоресцентными красителями. Данная методика использована для генотипирования ряда перспективных казахстанских сортов и их родительских форм. Анализ, проведенный по используемому исследователями винограда набору из 6-и микросаттелитных маркеров: VVS2 ,VVMD5, VVMD7, VVMD27, ssrVrZAG62 и ssrVrZAG79 подтвердил для казахстанских сортов отношения «потомок – родитель». Освоенный и оптимизированный метод будет использован для генетической идентификации и паспортизации всего генофонда культуры винограда в Казахстане.