Влияние ассоциации альгомикобионтов на элементы структуры урожая озимой пшеницы. Күзгі бидай өнім құрылысының элементтеріне альгомикобионттар ассоциациясының əсері - Dzhokebaeva, S. A.; Tashenova, A. A.; Voronova, N. V.; Zheksembekova, M. A. (Experimental biology, 2015)
Изучалось влияние внесения в почву перед посевом семян озимой пшеницы сорта Богарная-56 инокулята микоризных грибов и пастообразной суспензии зеленых и синезелеых микроводорослей. Почти половина испытанных видов микроводорослей вызывала стимуляцию ростовых процессов пшеницы, увеличивая высоту растений на 6-12%, длину колоса на 15-39%. Наибольшее влияние на показатели структуры урожая пшеницы оказали синезеленые водоросли. Количество зерен в колосе и масса 1000 зерен увеличивались под влиянием Anabaena sp., A.laxa, A.Arnoldii, Amorphonostoc paludosum. Күздік бидайдың Богарная-56 сортының дəндерін себу алдында топыраққа ендірілген микоризалық саңырауқұлақтардың инокулятының жəне көкжасыл жəне жасыл балдырлардың пастатəрізді суспензиясының əсері анықталды. Зерттелген микробалдырлардың жартысына жуығы өсімдіктердің биіктігін 6-12%-ға, масақтың ұзындығын 15-39%-ға ұзартып, бидайдың өсу процестерін жеделдетті. Көкжасыл балдырлар бидайдың өнімділік құрылысының көрсеткіштеріне ең тиімді əсер етті. Масақтағы дəндер саны жəне мың дəннің массасы Anabaena sp., A.laxa, A.Arnoldii, Amorphonostoc paludosum балдырлардың əсерінен артты.