Оптимизация среды культивирования диатомовой водоросли Anomoeoneis elliptica Zakrz. для накопления экономически важных метаболитов.Anomoeoneis elliptica Zakrz. диатомды балдырының культивирлеу ортасын экономикалық маңызды метаболиттерді жинақтау үшін опти - Dzhokebaeva, S. A.; Karpenyuk, T. A.; Orazova, S. B. (Experimental biology, 2015)
Диатомовые микроводоросли являются перспективным объектом биотехнологии, т.к. липиды богаты ценными полиненасыщенными жирными кислотами. Определены питательные среды, обеспечивающие высокую интенсивность процессов роста, фотосинтеза и накопления экономически важных метаболитов A.elliptica. Установлено, что при росте на среде Chu10 в клетках диатомеи накапливается около 70% липидов. При росте на этой среде в клетках диатомеи накапливается белка 19,2%. Диатомды микробалдырлар липидтерінің құнды полиқанықпаған май қышқылдарына бай болып келуіне байланысты биотехнологияның перспективті зерттеу объектілерінің бірі болып табылады. A.elliptica микробалдырының өсу процесі мен фотосинтез қарқындылығын жəне экономикалық маңызды метаболиттерді жинақтауын қамтамасыз ететін қоректік орта түрлері анықталды. Chu-10 қоректік ортасында өскен диотомея клеткаларында шамамен 70%-ға жуық липидтер жинақталатындығы белгілі болды. Осы аталған қоректік ортада өсірілген диатомея клеткасында 19,2% белок жинақталатындығы анықталды.