Влияние солей тяжелых металлов на анатомо-морфологическую структуру кукурузы (Zea Mays L.) Жүгері (Zea Mays L.) өсімдігінің морфо-анатомиялық құрылысына ауыр металл тұздарының әсері. - Kurmanbayeva, M. S.; Almerekova, Sh. S. (Experimental biology, 2015)
В ходе проведения эксперимента в лабораторных условиях было выявлено влияние различных концентраций солей тяжелого металла на анатомическую и морфологическую структуру кукурузы. Опыты проводились в трех повторностях и в четырех вариантах. На 3 варианта было добавлено различная концентрация солей СuSO4, 4-вариант был исследован как контрольный. Было наблюдено влияние тяжелых металлов на рост и развитие кукурузы. В ходе исследования было обнаружено, что увеличение концентраций тяжелых металлов приводит к ограничению роста и развития кукурузы. Проведен сравнительный анализ морфометрических показателей кукурузы выращенной в лабораторных и полевых условиях. Доказано что, тяжелые металлы влияют на анатомическую структуру листа и корня кукурузы Жүгері ӛсімдігінің морфологиялық және анатомиялық құрылысына ауыр металл тұздарының әртүрлі мӛлшерінің әсері зертханалық жағдайда тәжірибе жүргізу арқылы айқындалды. Тәжірибе 3 рет қайталанымда 4 нұсқада жүргізілді. 3 нұсқа бойынша СuSO4 қоспасының әртүрлі мӛлшерін қосып, 4-нұсқа бақылау варианты ретінде зерттелді. Жүгері ӛсімдігінің дамып жетілуіне ауыр металл мӛлшері тікелей әсер ететіндігі бақыланды. Зерттеу барысында, ауыр металл мӛлшері артқан сайын ӛсу қарқындылығы айтарлықтай нашарлайтындығы айқындалды. Зертханалық және егістік жағдайында ӛсірілген жүгері ӛсімдігінің морфометриялық кӛрсеткіштеріне салыстырмалы талдау жүргізілді. Анатомиялық құрылысын зерттеу нәтижесінде ауыр металл жүгері ӛсімдігінің жапырағы мен тамырының ішкі құрылымына әсер ететіндігідәлелденді.