Микробиологические показатели при лечении и диагностике гингивита.Гингивитті емдеу мен диагностикасындағы микробиологиялық көрсеткіштер. - Akhmetova, S. B.; Kabduova, A. K.; Koteneva, E. N.; Sailau, Zh. S.; Omarova, D. R.; Toleytaeva, S. T. (Experimental biology, 2015)
Наиболее часто высеваемыми микроорганизмами при гингивите являются: зеленящий стрептококк (24,8%), золотистый стафилококк (21,3%), определение чувствительности микроорганизмов к антисептикам и антибиотикам может быть использовано при лечении патологии пародонта в качестве этиотропного лечения Зерттеудің негізгі мақсаты тіс қызыл иек жылғаларындағы микроорганизмдердің түрлік құрамын анықтау үшін бактериологиялық әдіс қолданылды. Зерттеу үшін, жұғынды, ауыз қуысында микрофлораның көп болған кезінде, таңертең аш қарында тісті тазалағанға дейін құрғақ стерильді тампонмен алып, дара колония алу үшін зерттелетін материалды қанды және сарыуызды-тұзды агарға екті. Әрі қарай егілген қоректік орталарды инкубациялайды, көбіне жиі анықталатын топтары Staphylococcus aureus (21,3%), Streptococcus spp. (24,8%), St. epidermidis (18,2%), Ent. faecalis (5,4%).