Шашыратқының жер үсті бөлігінің (гүлі, сабағы, жапырағы) құрамындағы макро-микро элементтердің таралу заңдылығын зерттеу. Изучение закономерностей распространения макро-микроэлементов в структуре наземных частей (цветков, стеблей, листьев) цикория . - Ahtayeva, M. B.; Azimbaeva, G. E.; Butin, B. M. (Experimental biology, 2015)
Бұл мақалада жер талғамай өсетін күрделігүлділер тұқымдасына жататын шашыратқы өсімдігінің жер үсті бөліктерінің құрамында адам ағзасына қажетті макро-микроэлементтер мөлшері анықталып, зерттелді. Шашыратқының жер үстіңгі бөлігінің (гүлі, жапырағы, сабағы) құрамындағы макро және микро элементтердің мөлшері атом-эмиссионды жартылай сандық спектрлік анализ әдісімен «А Analyst 400» приборында анықталып, зерттеу мәліметтері көрсетілген. Нәтижесінде олардың құрамында калий, натрий, магний, кальций, кадмий, кобальт, темір, марганец, мырыш, мыс макро және микроэлементтері кездеседі. В статье рассматривается объем макро-микроэлементов, необходимых для организма человека, в структуре наземных частей цикория, относящегося к классу сложных цветков, произростающих повсеместно. Объем макро и микроэлементов в структуре наземных частей цикория (цветков, стеблей, листьев) определен методом атомно-эмиссионного полуцифрового спектрального анализа с помощью прибора «А Analyst 400», получены результаты исследования. В результате было выявлено, что в их составе вcтречаются макро и микролементы калия, натрия, магния, кальция, кадмия, кобальта, железа, марганца, цинка, меди.