Состав актиномицетов и их свойства в экстремальных экосистемах Северного Казахстана. Солтүстiк Қазақстанның қысаң экосистемаларындағы актиномицеттерінің құрамы және олардың қасиеттері - Trenozhnikova, L. P.; Aitkeldiyeva, S. A.; Smirnova, I. E.; Khassenova, A. Kh.; Shakiev, S. Sh.; Ultanbekova, G. D. (Experimental biology, 2015)
Актиномицеты являются значимым компонентом микробоценозов экстремальных экосистем Северного Казахстана. Наиболее высокая численность нейтрофильных и галотолерантных актиномицетов и их процентная составляющая в общей биомассе бактерий отмечена в прикорневой зоне растений соровых и луговых солончаков. Отмечен также более богатый качественный состав нейтрофильных актиномицетов в прикорневой зоне солеустойчивых растений, появление фиолетовых, красных, синих и зеленых пигментных серий актиномицетов. Актиномицеттер солтүстiк Қазақстанның қысаң экосистемаларының микробоценоздарының мағыналы компоненттері болып табылады. Сорлардың және шалғындық сорлардың өсiмдiктерiнiң тамыр қасындағы аймағында нейтрофилды және галотолерантты актиномицеттерiнiң саны, олардың жалпы бактерияларының биомассасын құрайтын проценті өте жоғары. Сонымен бiрге тұзға тұрақты өсiмдiктерiнiң тамыр қасындағы аймағында нейтрофилды актиномицеттерiнiң сапалы құрамы өте көп және актиномицеттердiң күлгiн, қызыл, көк және жасыл пигменттiк топтамаларының пайда болуы атап өтiлген.