Скрининг казахстанских штаммов энтомопатогенных грибов по признаку вирулентности на саранчовых. Қазақстандық энтомопатогенді саңырауқұлақтарды уыттылық қасиеті бойынша шегірткелерде іріктеу - Smagulova, Sh. B.; Lednev, G. R.; Levchenko, M. V.; Slyamova, N. D.; Uspanov, A. M.; Nusipbekova, A. A. (Experimental biology, 2015)
Все испытуемые штаммы грибов B. bassiana и I. farinosa проявили высокую вирулентность на личинках младших возрастов мароккской саранчи, итальянского пруса и чернополосой кобылки (100%-й уровень смертности на 13-е сутки). При этом на первых двух видах по скорости гибели лучшими оказались около 33% культур (8 и 12 штаммов, соответственно), а на кобылке 78% (29 штаммов). Таким образом, чернополосая кобылка обладает более высокой чувствительностью к возбудителям микозов по сравнению с мароккской саранчой и итальянским прусом. Beauveria bassiana, Isaria farinosa саңырауқұлақтарының барлық сыналған штаммдары мароккалық, италиялық және қара жолақты саяқ шегірткелердің кіші жастағы дернәсілдеріне (13-тәулікте өлу деңгейі 100 % ) жоғары уыттылық көрсетті. Өлу жылдамдығы бойынша мароккалық және италиялық шегірткелерде штаммдардың 33% (8 және 12 штамм), ал қара жолақты саяқ шегірткеде 78% (29 штамм) өте жоғары көрсеткішпен ерекшеленді. Сонымен, қара жолақты саяқ шегіртке микоз қоздырғыштарына мароккалық және италиялық шегірткелерлермен салыстырғанда аса жоғары сезімтал екені анықталды.